آدرس سابق «دغدغه های اخلاق و دین» / سید حسن اسلامی

آدرس جدید: HassanEslami.ir

مقاله «اعتبار منطق ارسطو در تفکر معاصر غرب»

چهارشنبه, ۲۸ فروردين ۱۳۹۲، ۰۹:۲۴ ب.ظ

‌اعتبار منطق ارسطو در تفکر معاصر غرب
سید حسن اسلامی
دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب


منطق ارسطویی به مثابه بخشی از فلسفه اسلامی، در میان مسلمانان مخالفان بسیاری داشته است که می‌کوشیده‌اند تا بی‌اعتباری منطق را بر ملا سازند. در نتیجه بخشی از فعالیت فیلسوفان و منطق‌دانان مسلمان دفاع از منطق و اعتبار آن در برابر مخالفان بوده است. در کنار انتقادات رایج و کهنی که در کتاب‌های مدافعان منطق پاسخ‌ آن‌ها را می‌توان یافت، به تازگی برخی مدافعان مکتب تفکیک به نام علم جدید و روش علمی مقبول در نظام‌ غرب، به نقد منطق ارسطویی دست زده و آن را بی‌ارج و مانع رشد علمی جوامع اسلامی بر شمرده‌ و مدعی شده‌اند غربی‌ها با کنار نهادن منطق ارسطو و پیروی از منطق تجربی فرانسیس بیکن، پیشرفت کردند. نوشته حاضر این ادعا را تحلیل کرده و به استناد داوری منطق‌دانان، مورخان، و فیلسوفان متعددی نتیجه گرفته است که منطق ارسطو همچنان در مجامع علمی غرب و نظام آموزشی آن جایگاهی ارجمند دارد و بخشی از منطق معاصر به شمار می‌رود. مسئله رشد غرب نیز نه به دلیل تبعیت از منطق تجربی بیکن، بلکه به دلایلی دیگر، از جمله تغییر نگرش به طبیعت، بوده است.

کلیدواژه‌ها: منطق ارسطویی-نقدها، فلسفه اسلامی-نقدها، نقد منطق، فرانسیس بیکن، مکتب تفکیک، اخلاق پژوهش.

دریافت
حجم: 390 کیلوبایت
_______________________________
با تشکر از دکتر اسدالله فلاحی که در وبلاگشان به این مقاله و «سیری در استدلال بی مغالطه» لینک داده اند.
  • چهارشنبه, ۲۸ فروردين ۱۳۹۲، ۰۹:۲۴ ب.ظ
  • سید حسن اسلامی

نظرات  (۱)

درود و سلام به شما
از خواندن این مقاله خیلی لذت بردم. چون چندی قبل شنیده بودم که یکی از اساتید بنام فلسفه درباره منطق ارسطویی صحبت کرده و گفته است که در حال حاضر در غرب توجهی به آن نمی شود. برایم عجیب بود و باورش سخت و مایل بودم بدانم که آیا واقعا چنین است یا خیر. هرچند در این حوزه بی سوادم، با ین وجود  مشتاق شدم سایر نقدهای شما را هم در این زمینه بخوانم.
پیروز باشید
پاسخ:
ممنونم و شادکام باشید. عادت به کلی گویی و بدون استناد حرف زدن، در جامعه ما به سنت بدی تبدیل شده است. حال انکه موظف هستیم تنها در حد دانسته و معرفت خود سخن بگوییم. امیداورم که این دست مقالات به نهادینه کردن این سنت درستگویی و مستندگویی یاری رساند.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی